Sign In
Mountain view


"И ова недаћа ће проћи"

ДОЊИ БРОДАЦ, 09.10.2014.

2210DONJIBRODAC.jpg 

Домаћинство и породична кућа Макарића je у мајским поплавама најдуже било под водом од свих у Доњем Броцу. Вода је била толика да је улазила кроз прозоре куће. Вода је била црна, прљава од хемикалија и септичких јама. Уништила је скоро све што су имали, осим малог броја ствари које су успјели подићи на спрат и сачувати од водене стихије.

“Регал, комоде, угаона, фотеље, брачни кревет, ормари; тога сам доста побацао. Све што се тиче столарије унутра, односно намјештаја”, прича Милоран Макарић.

Милорад каже да још није све у потпуности осушено, али да су почели са обновом како би основно завршили до зиме. Добио је вачуер Фонда солидарности за обнову Републике Српске и сада полако сређује и мијења уништено.

"Ставили смо неког ламината, мало окречили, средили, купили неку витрину и тако. Треба да добијем још кухињу и два ормара", каже Макарић.

Супруга Љубица каже да још не знају када ће се вратити и да јој најтеже пада то што је син морао да прође кроз све ово.

“Још смо код мојих родитеља у Обарској, и не знамо до кад ћемо бити. Много нам кућа недостаје. Долазимо, будемо ту преко дана, увече одемо тамо, ноћимо”, прича Љубица Макарић. 

Већина стоке је угинула, а оно што је преживјело и даље осјећа посљедице. Милорад каже да му се дешава да пола сточног фонда угине, а ветеринари му објашњавају да је то усљед траума које су преживјеле. Ипак, не губи наду и каже да наставља даље и да ће и ова недаћа проћи, као што су и све остале које су га снашле.

Footer